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Kamis, 01 Desember 2011

Queijadinha - Coconut and cheese " cake" (English and Portugues)

During last weeks I've been searching on the internet for some brazilian recipes that can be easly done in Italy, considering the ingredients but, most of all, the lack of space and tolls which is my case.
I've already found many options that I've tried and worked pretty well, but there is one that surprised me for both how easy it is to make, how few ingredients are required and still how wonderful it turned out. The name of this recipe? Queijadinha.
Queijadinha is a cake-like delicious coconut-and-cheese dessert, and what makes it so good I guess is the help of one key ingredient, very brazilian indeed: Leite condensado (condensed milk).
I found some recipes online, from which I chose 03 to try, but they turned out more like a cake (not dry but still "too cake-like"), so then I decided to make some changes.... the results are in the pictures below. A very moist, delicious, crunchy and rich almost "sponge-cake-like" dessert. I made it on a single tray, but for the next time I'll do it on muffin form.
The recipe is simple enough. You will need 2 eggs, 1 can of condensed milk, 200g of grated coconut, 70g of grated cheese (like parmesan), 4 table spoons of soft unsalted butter. Mix it all togheter until well mixed, and put it on the oven medium-high for about 15-20 minutes, until you see it is golden on top. And that's it! As Nigella would say, how easy is that?


Nas ultimas semanas, tenho pesquisado receitas brasileiras que possam ser feitas aqui na Italia, considerando os igredientes mas, principalmente, a falta de espaço e equipamentos culinarios- que é meu caso. Encontrei varias receitas que deram muito certo, mas uma me chamou a atençao por tres motivos: quao facil é de fazer, a pouca quantidade de ingredientes necessaria e, claro, quao delicioso ficou.
O nome da receita? Queijadinha.
Queijadinha é tipo um bolo feito com coco e queijo ralados. Ja encontrei receitas sem queijo, mas as da minha infancia sempre levavam queijo ralado.
De todas as receitas que pesquisei, escolhi 03 para testar. Todas ficaram boas, mas ficaram muito parecidas com um bolo, praticamente um bobo de coco. Entao resolvi fazer algumas mudanças nas receitas, e criar uma "propria", que funcionou muito bem...o resultado està nas fotos: um bolo fofissimo, delicado, umido e saboroso, com uma casquinha caramelizada e crocante em cima. Ficou uma delicia! A unica modificaçao que penso em fazer é, da proxima vez, faze-los em forma de muffins (para ficarem mais bonitinhos).
A receita é muito simples: 2 ovos, 1 lata de leite condensado (ingrediente magico!), 200g de coco ralado, 70g de queijo ralado (parmesao), 4 colheres de sopa de manteiga sem sal amolecida. Basta misturar bem todos os ingredientes e levar ao forno medio-alto por cerca de 15 minutos, ou ate estar dourada e deliciosamente caramelizada em cima. Como diria a Nigella, how easy is that? Vale a pena testar!

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